wtorek, 10 maja 2011

TOSKANIA

<h2>Toskania</h2>
<p>Autorem artykułu jest KATJA  SZALEK</p>
<br />
Bella Toscana - piękna prowincja ogrzana słońcem, zamieszkiwana  przez pogodnych i życzliwych ludzi, łącząca w sobie czar niezliczonych  zabytków, romantycznych widoków, urokliwych wysepek i kilku niebanalnych  miast.
<p><strong> </strong> Każdy turysta, który lubi zwiedzać obce kraje znajdzie tu coś ciekawego: unikalne rezerwaty przyrody, wspaniałą  kuchnię – latem ciepły klimat i morze, zimą góry z najwyższym punktem regionu Monte Prado.</p>
<p>Toskania od zachodu sięga wybrzeży Morza Tyrreńskiego i zboczy Apeninów, obejmuje Kotlinę Toskańską, oraz Pogórze Toskańskie, przecięte licznymi dolinami rzek. Większość regionu stanowi malowniczy teren wyżynny i górski. Prowincja jest jednym z najważniejszych centrów turystyki na świecie, jej malownicze krajobrazy, kuchnia, zabytki i światowej sławy muzea przyciągają ludzi ceniących podróże  z całej Europy i nie tylko.</p>
<p> </p>
<p><strong>sezon turystyczny</strong></p>
<p>Łagodny klimat sprawia, że sezon turystyczny trwa tu od Wielkanocy do października. Odwiedzających region przyciągają  kamienne miasteczka o stromych uliczkach, wyśmienite wina, tłoczone na miejscu oliwy i wiecznie grzejące słońce.</p>
<p>Przy podejmowaniu decyzji o wakacjach trzeba wziąć pod uwagę fakt, że sierpień jest zarówno najgorętszym, jak i najbardziej obleganym ze wszystkich miesięcy. Trzeba się więc spodziewać tłumów  i niebotycznych cen. Dlatego warto przyjechać tu wiosną, lub jesienią, gdy Toskania wygląda najpiękniej.</p>
<p>Najpopularniejszą formą zakwaterowania są prywatne, malowniczo położone domy, niemal wszystkie z basenem i pełnym wyposażeniem. Cena ich wynajmu jest stosunkowo niewielka, wręcz porównywalna z opłatami jakie ponosimy zwiedzając nasz kraj. Posiadłości są doskonałą bazą zarówno do jednodniowych wypadów, jak i beztroskiego wypoczynku w ziemskim raju. Podczas pobytu w Toskanii naprawdę warto spróbować lokalnych specjałów, ich smaku nie odtworzymy niestety w rodzimych warunkach – we Włoszech warzywa, oliwa i wino mają po prosty boski smak.</p>
<p> </p>
<p><strong>kulinaria</strong></p>
<p>Prawdziwe życie zarówno rodzinne jak i towarzyskie Włosi wiodą przede wszystkim przy stole, zajadając się tym, co najlepsze, popijając  lokalne wina i grappę. Gospodarze agroturystycznych willi z  wielką serdecznością goszczą również swoich wczasowiczów, sprawiając im niekończące się kulinarne fiesty. Charakterystyka kuchni toskańskiej:</p>
<p>- wbrew utartym twierdzeniom makaron nie jest w Toskanii tak wszechobecny jak w innych prowincjach Włoch, tu spożywa się głównie zawiesiste zupy, kaszę i ryż.</p>
<p>- mięsa doprawia się rozmarynem szałwią, tymiankiem i bazylią</p>
<p>- najczęściej serwowane warzywa to szpinak, fasola, bób, szparagi</p>
<p>- chleb podawany jest niemal do każdego posiłku</p>
<p>- oliwa wytłaczana jest tu z niedojrzałych owoców, dzięki czemu cechuje ją delikatna goryczka</p>
<p>- z wędlin najpopularniejsze są: prosciutto toscana, suszona szynka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu, przez wielu uznawana za lepszą od szynki parmeńskiej; konserwowany boczek rigatino i wiejska słonina lardo.</p>
<p> </p>
<p><strong>sztuka</strong></p>
<p>Toskania jest bohaterką wielu ekranizacji filmowych i  powieści, oraz przepiękną modelką pozującą do obrazów i fotografii najwyśmienitszych mistrzów pędzla i obiektywu. Za sprawą górzystego ukształtowania i soczystej roślinności prowincja ta jest najbardziej  romantycznym regionem Włoch.  Tu tworzyli Michał Anioł, Leonardo Da Vinci i Dante – do dziś możemy oglądać  ich wspaniałe dzieła sztuki i architektury.</p>
<p> </p>
<p><strong>perełki Toskanii</strong></p>
<p>Mimo, iż samo przebywanie w Toskanii, jednoznaczne jest z poznawaniem przepięknej architektury i jednej z najstarszych kultur świata,  warto podczas pobytu w tej prowincji przeznaczyć kilka dni na dokładniejsze zwiedzanie. Campo w Sienie, Katedra i Muzeum Uffizi w cudownej Florencji, Krzywa Wieża w Pizie, wycieczka na wyspę Elbę  - tego nie można pominąć. Nie zawsze uda nam się wejść do np. do Katedry we Florencji ( w szycie sezonu jest wielu oczekujących w kolejce) ale już sama fasada i mnogość detali, najszlachetniejsze marmury wprawiają w zachwyt. <a href="http://www.eprzewodnicy.pl/" target="_blank"></a></p>
<p>Najpiękniejsze krajobrazy całego regionu znaleźć można w dolinie Val d’Orcia, pomiędzy Montepulciano i Montalcino. Pagórkowaty teren, aleje cyprysów, winnice oraz gaje oliwne tworzą tu niewiarygodnie piękne widoki, niemożliwe do uchwycenia nawet przez najznakomitszych mistrzów pędzla.</p>
<p>Większość toskańskich miasteczek wygląda bardzo podobnie, położone są na wzgórzach, otoczone murami – sprawiają wrażenie jakby czas się w nich zatrzymał. Kamienne ulice są strome i wąskie na szerokość samochodu, w klombach zielenią się zioła i kwiaty zasadzone w glinianych donicach. Architektura Toskanii jest chroniona, wszelkie zabiegi renowacyjne muszą być prowadzone pod nadzorem konserwatorów, dlatego nie znajdziemy tu współczesnych zabudowań a oko cieszą piękne domy z duszą.</p>
<p> </p>
<p>W tym przepięknym zakątku Włoch warto spędzić majówkę lub wakacje, zakosztować wyśmienitej kuchni, nacieszyć oczy ciekawą architekturą i niepowtarzalną sztuką lokalnych malarzy, cenionych od setek lat. Toskania zostanie w naszej pamięci jako kraina zapachów, romantycznych krajobrazów i błogiego spokoju.</p>
<p> </p>
---
    <p><p> </p>
<p>katja szalek redaktor portalu o tematyce turystycznej <a href="http://www.eprzewodnicy.pl/" target="_blank">www.eprzewodnicy.pl</a></p></p>
Artykuł pochodzi z serwisu <a href="http://artelis.pl/">www.Artelis.pl</a>

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz